На 1 ноември, Денят на народните будители, се състоя тържествено представяне на антологията „Поети 2016“ от издателство „Български писател“.

На събитието присъства Боян Ангелов, председател на Съюза на българските писатели, който предствави антологията и поздрави  всички присъстващи по случи празника: „Денят на народните будители се свързва не само с историята, но и с настоящето. Една голяма част от историята на този ден е свързана със Съюза на българските писатели(СБП), защото следващата година СБП ще навърши своите 105 години. Това е един от най-старите писателски съюзи в България“.

Забравим ли какво е български писател, забравяме какво е България„, коментира още Боян Ангелов. Според него, ние се намираме във война с хора, институции и фондации, които искат „като цунами да унищожат не само българската история, но и самата България“.

По традиция СБП, който в момента наброява 828 души, връчва почетни грамоти на негови членове, които са доказали своето творчество и съпричастност към организацията.

СБП удостои с почетна грамота за принос към българската литература: Ангел Симеонов, Димитър Томов, Максим Минчев, Емил Измирлиев, Мая Вапцарова, Кети Бозукова, Янко Стойчев, Анжела Димчева, Иван Енчев, Елица Виденова, Мария Николова, Кънчо Великов и Светослав Аврамов

Поетът Ангел Симеонов коментира, че е поласкан да бъде удостоен с почетна грамота и пожела творчески успехи на всички автори.

 

Писателят Димитър Томов сподели: В днешния празник не е достатъчно само да си спомним за тези будители, които са възродили България.

 

Днешните будители са тези, които след 1  ноември знаят, че настъпва 2 ноември. На 2 ноември 1885  година Великите сили, чрез Сърбия, нападат Бъгария. С тази метафора- да не забравяме, че след 1 ноември, идва 2 ноември- искам да кажа, че ролята на нашите будители е да възкресява непрекъснато тази паметност. Писателите са тези, които трябва да облекат националната ни история в художествено слово, всеки според перото си.